Spelers uit meer dan 25 verschillende landen, inclusief topbadmintonlanden als Engeland, Duitsland en Frankrijk, streden gedurende drie dagen topbadminton tegen elkaar. Een meisje uit India deed voor het eerst mee en landen als Malta, Griekenland, Oostenrijk, Schotland, Belgie, Zwitserland, Noorwegen en Spanje hadden een selectie afgevaardigd naar het toernooi. Ook de Nederlandse topjeugdspelers speelden in de diverse klasses mee.
De eerste dag van het hoofdtoernooi werd er gespeeld in vijf sporthallen in Hoensbroek, Heerlen, Brunssum en Beek. Ongeveer 40 vrijwilligers van BC Victoria organiseerden gezamenlijk deze eerste dag van het toernooi.

Op de tweede dag van het toernooi werden nog enkele kwartfinales en alle halve finales gespeeld, waarna om 15.00 uur de finales startten, met vaak prachtig badminton, op hoog niveau. Dit jaar waren er twee speciale ere-gasten aanwezig voor de prijsuitreiking. Meneer de Beer (wethouder van de gemeente Heerlen) en meneer Kleijn (bestuurslid van Badminton Nederland) hebben de winnaars de prijzen overhandigd. Op diezelfde dag werd het traditionele dubbeltoernooi in Sporthal Rumpen georganiseerd. Dit is toernooi is voor spelers die zich niet voor de kwart of halve finales gekwalificeerd hadden.

Op de derde en laatste dag, het 40e Carlton International YouthTournament eindigde met het teamtoernooi, ook in vijf klasses. Met meer dan 35 teams werd er om de titels gestreden in twee sporthallen. De organisatie kan terugkijken op een succesvol 40e editie van het toernooi.

U 11 – Categorie
De jongenssingle werd gewonnen door Alexander Besch uit Duitsland. Besch speelde ook de dubbelfinale samen met Yannick Thiele; samen wonnen zij van de nederlanders Sander Bertens en Mats Duvel. Besch won ook een tweede titel in het gemengddubbel, samen met Jolina Abel . Zij verloren van hun landgenoten Justin Quốc Huy Dang en Sanchi Sadana. De meisjessingle werd gewonnen door Kathell Desmots-Chacun (Frankrijk). Zij versloeg haar landgenoot Hugoline Canfarotta. Deze twee stonden ook in de finale van de meisjesdubbel en Hugoline Canfarotta en Lucie Meclot wonnen de meisjesdubbel door Kathell Desmots-Chacun en Leia Glaude te verslaan.

U 13 – Categorie
In deze categorie werd de jongenssingle en jongensdubbel door de Franse Alex Lanier gewonnen. In de single ging dit ten koste van zijn dubbelpartner Lucas Renoir. Samen versloegen ze ook twee Franse; Yohan Barbieri en Simon Baron-Vézillier. Renoir werd samen met zijn mixpartner uit het Verenigd Konkinkrijk eerste in de gemengddubbel. Ze wonnen van de Duitsers Jarne Schlevoigt en Elina Sonnenschein. Sonnenschein werd samen met haar Nederlandse dubbelpartner Kirsten de Wit eerste in de meisjesdubbel en wonnen van de Engelse Lisa Curtin en Sophie Hillman. Tara Kiran Shah uit India speelde sterk en won de meisjessingle van Lisa Curtin.

U 15 – Categorie
Beide singels werden in deze categorie gewonnen door Nederlanders. In de jongenssingle versloeg Finn Achthoven de Franse Martin Quazzen. In de meisjessingle won Amy Tan van de Tsjechische Lucie Krpatová. Bij het gemengddubbel trokken de Nederlanders ook aan het langste eind, Finn Achthoven versloeg samen met Cera Samuels de Franse Martin Quazzen en Anaïs Bégaud. Bij de jongesdubbel werd Martin Quazzen ook tweede samen met de Duitser Matti-Lukka Bahro en verloor van de Franse Youri Lacour en Nicolas Moine. In de meisjesdubbel waren de Duitse Sarah Bergedick en Leona Michalski de sterkste en wonnen van Andreá Ortuno en Nina Polito (Frankrijk).

U 17 – Categorie
De Nederlandse spelers Milou Lugters en Alyssa Tirtosentono wonnen de meisjesdubbel van Natalia Mitchell en Monika Weigert (Verenigd Koninkrijk en Duitsland). Alysso Tirtosentono werd tweede in de meisjessingle en verloor van de Nederlandse Madouc Linders. Madouc won samen met haar mixpartner Ties van der Lecq de gemegnddubbel van de Nederlandse tegenstanders; Timo Stoffelen en Milou Lugters. Ties van der Lecq verloor zijn single in de finale van de Duitse Cheny ang Jiang. In de jongensdubbel waren de Franse het sterkst. Ferdinand Castells en Romain Dieudonné wonnen van de Duitsers Jonas Braun en Joshua Redelbach.

U 19 - Categorie
De meisjessingle werd gewonnen door een Nederlandse speler; Tamara van der Hoeven. Zij werd samen met haar dubbelpartner Merel Braeckman (Belgie) tweede in de meisjesdubbel. Zij verloren van de twee Nederlandse Marleen Kuipers en Els Romen.
Alex Cook (Verenigd Koninkrijk) werd maar liefst in alle drie de categorien de nummer één. Hij won de jongenssingle van Julian Edhofer. Samen met Adam Lam versloeg hij de Nederlanders Mauro Kepel en Thomans Spanbroek. In het gemengddubbel won hij samen met Evie Burbrigde van Jona van Nieuwkerke en Joke De Langhe.

Namens Organisatie CIYT 2016, Kyra Bogman